Ca să fim aproape de livada de cireşe din Hodora pe care ne-am dorit atât de mult să o vedem, am ales să stăm boiereşte la Conacul Polizu din satul Maxut, în imediata apropiere a oraşului Hârlău (ieşirea spre Deleni).
Conacul Polizu |
Conacul a fost retrocedat urmaşei familiei Polizu fiind de curând renovat şi deschis anul trecut în regim hotelier. Este aşezat pe culmea unui deal de unde se văd ca în multe locuri din zonă minunatele colinele ale Moldovei. Are doar 5 camere dintre care una era ocupată de moştenitoarea conacului, o doamnă foarte drăguţă de altfel.
Conacul este mobilat în stil apropiat vremurilor în care a fost construit. Camerele sunt mari atât ca suprafaţă cât şi ca înălţime, plăcute, cu un foarte uşor miros de vechi, însă deloc deranjant. Paturile sunt cofortabile cu plăpumi foarte pufoase şi aşternuturi dintr-un material gros dar foarte fin,cum nu am mai întâlnit în alte locuri. Noaptea nu se aud decât greierii, ceea ce este minunat.
Holul principal este larg, cu luminator natural si mobilier elegant cu albume despre familiile aristocrate din România şi conacele sau palatele lor.
În prima seară când eram încă singurii musafiri, ne-am simţit de-a dreptul răsfăţaţi ca nişte aristocraţi adevăraţi, serviţi de nişte băieţi tineri foarte atenţi şi binevoitori. La fel şi dimineaţă, când am găsit masa pregătită pe terasă doar pentru noi 5.
Domeniul din jurul conacului arată foarte bine. În faţa terasei principale are buxuşi uriaşi, tunşi în formă de sferă dispuşi în jurul unei fântâni arteziene. În spate se văd copaci uriaşi mulţi probabil plantaţi de pe la primele amenajări. Din păcate ploaia nu ne-a lăsat să ne bucurăm suficient de el.
Copii s-au distrat zilnic hrănind cu frunze de păpădie căprioara şi cei trei iepuraşi aflaţi într-o cuşcă din apropiere.
Părţi nu la fel de grozave:
Deşi camerele erau curate, în cele câteva zile cât am stat nu cred că a trecut cineva vreodată să facă curat sau să schimbe prosoapele. Cu siguranţă ar fi făcut-o dacă îi rugam, dar nu am fost întrebaţi decât după prima noapte dacă să ne schimbe aşternuturile şi am considerat că nu este cazul, iar sâmbătă am fost întrebată dacă să ia gunoiul din baie.
Micul dejun este foarte simplu, nu a constat decât din muşchi file, caş, roşii, castraveţi, unt, pâine prăjită şi în funcţie de opţiuni ouă ochiuri sau omletă, toate bune din ouă şi lapte de ţară, dar nimic special. Cina din prima seară a fost însă delicioasă şi atent pregătită fără să ne lase aceeaşi impresie.
Dacă aveţi ghinionul vreunei petreceri în crama din subsolul conacului (noi am prins ziua primarului pentru care s-a petrecut de la ora 2 la 11 noaptea) muzica populară se aude foarte tare peste tot din cauza unei scări care ajunge de jos în holul principal. Uşile şi ferestrele clasice şi ele nu sunt bine izolate şi se aude uşor orice zgomot.
Deşi din punct de vedere al serviciilor hoteliere este încă loc de mai bine, toată lumea a fost extrem de prietenoasă şi atentă cu noi, ceea ce ne-a făcut să ne simţim bine şi să ne bucurăm de atmosfera boierescă a Conacului Polizu.
Panoramă de lângă conac |
Crama conacului Polizu |
Eva şi căluţii de piatră |
Vedere laterală a Conacului Polizu |
Camera baietilor la plecare |
5 din cei 8 caini ai domeniului |
Din hol |
Site-ul conacului: http://conacpolizu.ro/
Alte conace din România care oferă cazare
Conacul Maldăr din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea
Conacul dintre vii din Urlaţi, judeţul Prahova
Conacul Apafi de la Mălâncrav, Jud Sibiu - renovat de Fundaţia patronată de Prinţul Charles
Domeniul Zabola, aproape de Covasna
Conac Polizu
RăspundețiȘtergereMultumim frumos pentru amabiltatea de a impartasi experiente si pentru cuvintele frumoase. Ne pare rau pentru neplacerile survenite, le voi lua in calcul si voi aplica masurile necesare.O saptamana excelenta,Silvia Stefanuca