Despre noi

Muzeul de Istorie al României şi expoziţia Comorile Chinei

Expozitia temporara Comorile Chinei

Ne-am hotărât să vizităm astăzi expoziţia Comorile Chinei din Muzeul de Istorie al României mai mult de teama de a nu o rata prinşi de vacaţă, plaje şi toate locurile frumoase la care visăm vara asta.


Tudor a devenit repede curios când a auzit de soldaţi, iar pe Maria a convins-o tot el "că aşa ceva nu ai mai văzut şi nici nu vei mai vedea curând".




În primul rând le-a plăcut modul securizat, ca la aeroport, în care se intră în muzeu, căci şi-au dat seama că urmează să vedem nişte lucruri cu adevărat preţioase. De soldaţi au fost impresionaţi, deşi sunt doar 4, dar imaginile din spatele lor şi documentarul care rula pe un ecran, împreună cu poveştile pe care le-am potrivit cum am ştiut eu mai bine au completat cât au putut imaginea de ansamblu a unui rege îngropat cu toată armata lui.







Împreună cu soldaţii sunt expuse vase şi obiecte de ceramică din vremurile dinastiilor Chinei.








Copia Columnei lui Traian din Roma


Tudor s-a oferit să ne povestească despre Columna lui Traian şi ni l-a arătat pe Decebal încolţit de romani şi alte detalii de care îşi amintea de la vizita cu şcoala de la începutul lui aprilie. Lapidarium (colecţia de pietre cu încrisuri vechi) nu li s-a părut atractivă şi nici nu am insistat.



Lapidarium Muzeul de Istorie al Romaniei






































Coif lucrat in aur

Tezaurul este însă o zonă care le-a plăcut mult încântaţi de atâtea bijuterii de aur, coifuri, coroanele regale, toate excepţional prezentate din punct de vedere al culorilor şi luminilor folosite. Mi-a fost de folos să citesc înainte pe site-ul muzeului câteva articole despre istoria pieselor din Cloşca cu pui de la Pietroasa. Cum au fost furate într-o noapte când paznicii au uitat să încuie vitrina muzeului de antichităţi unde erau expuse (în 1875) iar câţiva ani mai târziu au fost salvate dintr-un incendiu fiind aruncate pe fereastră.

Cu copiii muzeul nu poate fi parcurs decât în ritm alert dar sper ca tot ce au văzut să-i sensibilizeze un pic şi să-i deschidă către artă şi frumos sub orice formă ar fi.




Bijuterii din tezaur
Tezaurul de la Pietroasa, Closca cu pui 



Coroana Regiei Maria purtata la ceremonia de incoronare de la Alba Iulia

Un lucru bun al muzeului, au bilete de familie cu 50 de lei pot intra 2 adulţi şi până la trei copii, acestea incluzând şi expoziţia temporară Comorile Chinei.

Site-ul muzeului http://www.mnir.ro/






Spre final ne-am desfătat cu câte o îngheţată bună la Chocolateria din strada Stravopoleos care părea să se apropie de perfecţiune, atât de bine arăta totul!












La numai câţiva paşi pe aceeaşi stradă care îi şi poartă numele se află frumoasa Biserică Stravopoleos de care ne-am bucurat pentru câteva minute.

Biserica Stravopoleos

Interior in biserica Stravopoleos

Curtea interioara




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu