Fundata şi Fundăţica, Rucăr Bran





Fusesem în Fundata cu mulţi ani în urmă însă am ales o zi de început de iunie pentru pajiştile cu flori de câmp de acolo care îmi aduc aminte de copilărie.

Balcic, Bulgaria


Am abordat Balcicul gândindu-ne în special la Castelul Reginei Maria şi grădinile lui, într-o excursie de o zi din Mamaia pe 2 iunie 2012.

Drumul a fost frumos, partea bulgară fiind presărată cu nenumarate eoliene care au fost admirate.

Castelul mi s-a părut minunat, simplu dar plăcut, însă tot ansamblul de clădiri, terase şi grădini care îl înconjoară sunt spectaculoase. Copiii au apreciat mai puţin interiorul, poate doar răcoarea lui, însă s-au bucurat de privelişti, de toate fotoliile din piatră cu care sunt presăare terasele ici colo în care s-au aşezat, cascada zgomotoasă şi moara aferentă.

Mamaia de 1 iunie



Banuiesc că toată lumea a fost la Mamaia cu sau fără copii. Pare banală, ştiu, dar aş vrea să povestesc un pic despre cum am gasit-o noi în weekendul prelungit din jurul datei de 1 iunie (2012).

Am gasit-o cu măslinii sălbatici înfloriţi, cu plaja plina de scoici uriaşe după care vara alergam doar, doar vom găsi una întreagă, iar acum erau aduse din abundenţă de valuri, ca să ne putem garnisi castelele cu ele sau să scriem cu ele pe nisip.

Castelul Peleş, Sinaia


 Am vizitat castelul Peleş în interior cu copiii acum vreo trei, poate patru ani, deci când erau considerabil mai mici. Înclin să cred că doar Tudor era la acea vreme apt de vizită Maria fiind prea mică. Am ales turul scurt al castelului care dura oricum 45 de minute în ideea că mai mult nu ar rezista. Şi probabil că aşa ar fi fost. Totuşi în cele 45 de minute atenţia i-a fost în mod plăcut captivată în special de sala de arme, dar şi de alte mici detalii la care îi atrăgeam atenţia cu poveşti închipuite de mine despre viaţa de zi cu zi a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta sau a urmaşilor lor.

Locul şi terasele sunt pline de detalii minunate pentru care merită să rămâneţi atât timp cât vă permit copiii. Mereu am gasit pe drumul către castel câte un muzician care cânta frumos la chitară şi care încerca să îşi vândă CD-urile. Din păcate niciodată muzica lor nu a sunat acasă ca acolo.

Stâna Regală, Sinaia









Am urcat de mai multe ori la Stâna Regală, dar niciodată nu a fost mai frumos ca în primăvara lui 2012.

Terra Park

Deşi recomandarea iniţială de a fi o bucată de Disneyland nu s-a adeverit chiar adeverit pentru ochiul meu critic, Terra Park este un parc de distracţii foarte draguţ, cel mai drăguţ din Bucureşti (nu că am avea de ales din multe). O parte din parc se află în aer liber unde se află toate atracţiile pentru tineri dar şi destule pentru copii mai mititei. Chiar ai de unde să alegi!

Luminile oraşului

De obicei după 6 decembrie se aprind luminile care împodobesc oraşul. merită o plimbare chiar cu maşina deşi Bulevardul Magheru merită facut de jos. Imediat după lasarea serii traficul poate fi aglomerat. Cel putin în 2012, ne+a luat cam doua ore traseul Casa Presei Libere, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Universitate, Unirea.
Totuşi, sensul invers ni s-a părut mai lejer. O fi fost o întâmplare.

Defilarea de 1 Decembrie

Cred că defilarea de 1 Decembrie este spectaculoasă de fiecare dată atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Oameni în uniforme, nenumărate maşinării, câini dresaţi special, cai, avioame, elicoptere.

Ca să compensăm frigul de afară după defilare ne-am delectat cu un burger adevărat la Hard Rock Cafe. Restaurantul, deşi un pic cam scump, este deosebit de prietenos pentru copii, în sensul că deşi aceştia se joacă sau chiar aleargă printre mese sau pe scenă, chelnerii sunt relaxaţi şi nu stresaţi ca în alte locuri. Iar câteodată se adună chiar mulţi!
Sâmbăta am întâlnit un animator adus să le modeleze baloane sau să îi picteaze. Mai aproape de Crăciun îl veţi întâlni chiar pe Moş în persoană. Nouă ne place!

Bucharest Christmas Market

Deşi copiii au fost iniţial reticenţi la acestă ieşire, promisiunea de a-şi cumpăra ceva de pe acolo i-a mobilizat şi nu le-a părut rău!

Au fost încântaţi de lumini, reni, Moşul care asculta dorinţele copiilor, caruselul - în special pentru fetele mai mici, chiar şi concertul.

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni l-am vizitat împreună cu copiii mari în prima săptămână din vacanţa de vară când mă hotarâsem să rămân în oraş şi să-i mai duc pe la muzee.
Din păcate nu am avut timp să pregatesc o broşură cu imagini ca altădată şi prezentarea ghidului i-a plictisit. Aveau 6 şi 9 ani. Încercăm când mai creştem!

Ghioceii din Cişmigiu

Cişmigiul merită vizitat în orice anotimp căci este frumos întreţinut tot timpul anului.
Sfârşitul lui februarie sau chiar începutul lui martie este pentru noi obligatoriu să vedem ghioceii şi să ne bucurăm că de acum vine primăvara.

Nu cred că mai trebuie să spun că are spaţii de joacă frumoase şi interesante pentru copii, porumbeii care pot fi urmăriţi sau alergaţi pe alei, păunii, lebedele şi celelalte feluri de răţuşte amatoare de apă, vata de zahăr de la ciupercă, îngheţata şi orice dulce e bun în Cişmigiu.

Grădina Botanică




Grădina botanică nu are nevoie de prea multe cuvinte ca să merite să o viyitaţi chiar de mai multe ori pe an. În luna aprilie o veţi găsi plină de lalele şi cu cireşii japonezi în floare, în mai cu pajişti superbe de Piciorul cocoşului, în iunie plină de trandafiri şi lavandă.
 Aleile largi dau voie copiilor să alerge cît vor, răţuştele, peştii şi câteodata ţestoaseşle de pe lac îi vor încânta,  toamna cu coloritul minunat, chiar şi iarna, serele s-ar putea să fie o încântare de privit.


Mănăstirea Căldăruşani

Mi-am dorit să o vizitez după ce am citit că găzduieşte câteva din primele picturi icoane ale lui Grigorescu căci acolo şi-a facut o parte din ucenicie.

Recomand sfărşitul lui aprilie sau începutul lunii mai pentru vizitare căci accesul către mănăstire se face pe un drum garnisit de liliac sălbatic şi merită să îl vedeţi înflorit. Lacul dă un anumit farmec locului deşi de la intrare nu este foarte vizibil, însă dacă insistaţi sigur găsiţi o cale de coborâre.

Pentru copii am aplicat tehnica broşurii. Au cautat printre picturile din interior icoanele din broşurica lor, iar ce nu au găsit acolo, au descoperit în muzeul mănăstirii.

Imediat în afara porţilor bisericii însă tot din ansamblu este o gradină cu copaci umbroşi, unde puteţi găsi băncuţe şi mese potrivite pentru a mânca gustarea luată de acasă.

Practic: luaţi mancare şi apă de acasă pentru copii. Sigur după zbenguiala în aer liber le va fi o foame de lup!

Despre mănăstire: pe wikipedia

Palatul Mogosoaia


De mult timp mi-am dorit sa vad Palatul Mogosoaia si gradinile lui. Abia toamna asta si chiar in noiembrie cand au inceput zilele mai reci noi am imbarcat copiii cu acesta destinatie.

Am cautat cate ceva pe internet despre palat, m-am uitat mai atenta la poze si am plecat.

Dar trebuie sa spun ca totul este mult, mult mai frumoas decat in poze. Pur si simplu este frumos in orice directie te-ai uita. 360 de grade!

Ferma animalelor - Pantelimon

Nouă ni s-a părut grozav!

Nu doar că cei mici pot vedea capre, ponei, iepuri, bivoli, struţi, etc dar cu 2 lei/buc poţi cumpara hrană uscată pentru animale astfel încat cei mici sa guste placerea de a le hrani. Animalele sunt deosebit de prietenoase si sunt lăsate sa vină în contact cu copiii atat cat este sigur pentru aceştia. Hamsterii le sunt daţi chiar in braţe!

Poiana Narciselor - Brasov - mijlocul lunii mai

Noi am fost acolo pe 21 mai 2010
Este relativ uşor de ajuns cu maşina. Trecand de Braşov, pe drumul către Sighişoara, dai de un indicator la stânga către Poiana Narciselor.

Ne aşteptam sa găsim un loc organizat cu carari si drumuri marcate, de unde poti admira mult ravnitele flori. N-a fost chiar aşa căci in rezervaţie - o padure - pare că mergi pe unde vezi cu ochii si dacă o iei pe unde merge lumea abia vezi o floare ici colo.
A fost spectaculos cu adevarat când am obosit si am hotarat sa ne intoarcem pe drumul cel mai scurt la masina. Atunci am găsit ceea ce căutam cu adevărat, o pajişte plină de narcise si irişi mov.