Monaco-Ville şi Monte Carlo

Strada din La Condamine
Nici nu ştii unde se termină unul şi unde începe altul, ştii doar că eşti plină împărăţie a luxului.


Clădirile sunt noi şi îngrijite, spaţiile verzi sunt impecabile, totul este aranjat şi pregătit să încânte o categorie de oameni foarte pretenţioşi dar şi mulţi turişti curioşi, aşa ca noi.




Visiobulle sau a te uita pe sub apă

Visiobulle este numele unei excursii de o oră cu o ambarcaţiune neobişnuită, una care în partea de jos, bub apă, are o mulţime de ferestre.
Excursia începe din Juan Les Pins (8 minute sau două staţii de tren de Cannes) şi este recomandat să se facă o rezervare telefonică pentru a fi sigur că găseşti loc la cursa pe care o vrei.

Traseul este de-a lungul Cap dţAntibes numit şi golful miliardarilor datorită caselor şi hotelurilor nu doar luxoase dar şi foarte scumpe de acolo. O noapte la un astfel de hotel costă în jur de 2000 de Euro. Ghidul ne-a povestit despre tot felul de familii bogate sau actori care au case sau au stat pe acolo.

O după amiază la Nisa


Nisa este aşa celebră între oraşele de pe Coasta de Azur încât este greu să treci prin zona fără să o vizitezi, măcar un pic.

Într-o după amiază, căci numai aşa putem pleca din cauza căldurii, am luat trenul spre Nisa. Călătoria din Cannes unde stăm şi de data asta, durează între 30 şi 39 minute în funcţie de numărul de gări în care opreşte.
Ajunşi la gară am pornit pe bulevardul Jean Medecin, cel mai larg pe care îl au. Bulevardul este în majoritate pietonal şi ajunge în celebra lor piaţă Massena. Dacă piaţa este plăcută în special datorită statuilor pe stâlpi, bulevardul este aglomerat, plin de gunoaie şi cu multe feţe dubioase.

Muzeul Bomboanelor HARIBO cu o privire spre Avignon


În ciuda cotaţiilor slăbuţe pe care le are pe Trip Advisor, noi am hotărât să-l vizităm, fiindu-ne oarecum în drum. Ne-am gândit că pentru copii nu are cum să nu fie drăguţ, chiar dacă pentru adulţi nu este spectaculos. 
Muzeul se află în Uzes, la 14 km de autostrada ce leagă Montpellier de Marseille, sau cel puţin aşa apare pe harta de pe pliantul lor. 





Barcelona, mai mult decât Gaudi

Probabil oricine vine în Barcelona vrea să vadă mai întâi operele lui Gaudi. Aşa şi trebuie făcut, aşa am făcut şi noi. Totuşi este mai mult de atât.

Biletele pentru autobuzele cu etaj care fac turul oraşului (există trei tururi diferite) ne-au dat şansa sa aruncăm o privire rapidă cam peste tot. Ni s-a părut foarte incomod însă faptul că dacă îţi propui să vizitezi un obiectiv, trebuie să îl iei în continuare şi să termini turul ca să te poţi întoarce în acelaşi loc, spre casă. Şi asta ia mult timp. De multe ori am preferat să mergem pe jos câte 30-60 min decât să mai luăm autobuzul. Metroul sau taxiul sunt şi ele variante bune şi rapide.


Spectacol de apă şi lumini la Fântâna Magică din Barcelona

În faţa Palatului Naţional care găzduieşte Muzeul de artă al Barcelonei se află printre altele Fântâna Magică a lui Carlos Buigas care oferă vara, de joi până duminică începând cu 9 seara, un minunat spectacol de apă, lumini şi muzică. 
Locurile cele mai bune - pe scările din faţa fântânii - se ocupă cu aproape o oră înainte. Tot acolo se aude bine şi muzica. 


Prin Barcelona, pe urmele lui Gaudi



Creaţile lui Gaudi sunt atât de unduioase şi presărate de culoare încât nu au cum să nu îi încânte pe copii. 


Căsuţele din Parcul Guell cu care am început, par luate din povestea lui Hansel şi Gretel, a-i zice că sunt din zahăr şi turtă dulce. Tot parcul este ornat cu creaţile lui Gaudi, majoritatea colorate. 



L'Áquarium, Barcelona


Am vizitat astăzi renumitul acvariu din Barcelona. Este considerat cel mai mare acvariu din lume pe tema mediteraneană. 

Deosebit este într-adevăr tunelul prin acvariul rechinilor format din două segmente în total lung de 80 de metri. Chiar este cel mai lung pe care l-am văzut. Copiilor le-a plăcut banda rulantă orizontală care te duce uşor de-a lungul lui. Pur şi simplu s-au aşezat jos pe ea şi au privit zecile sau sutele de peşti care treceau pe lângă sau pe deasupra lor.

Marineland Antibes,singurul spectacol cu orci din Europa


Una din atracţiile dedicate copiilor în zonă este un ansamblu de patru parcuri Aquasplash (parcul acvatic), Marineland, Insula copiilor (un fel de fermă) şi Adventure Golf. Se află la 20 min de mers cu trenul de Cannes, la 200m de gara Biot care ţine de fapt de oraşul Antibes.
Marinelend este cel mai atractiv loc al parcului întrucât are singurul spectacol cu orci (balne ucigaşe) din Europa.




Cannes pentru copii



Nu stiu de ce ne-am gândit că pe Coasta de Azur totul este fiţos şi pentru oameni mari. Iată că am descoperit oprindu-ne în Cannes pentru câteva zile, că acest oraş al celor cu pretenţii este de fapt foarte prietenos şi plăcut pentru familiile cu copii.



Cinque Terre

Manarola

Riomaggioare
Am citit despre Cinque Terre că este un loc cu totul special al Italiei. Sunt de fapt cinci sate aflate la mică distanţă unul de altul, într-o zonă cu dealuri care coboară abrupt în mare zona maritimă fiind protejată. Cele 5 sunt Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza şi Monterosso al Mare. Cum cazarea era oricum scumpă şi o zonă abruptă este incomodă pentru familiile cu copiii oricat ar fi de frumoasa (ne-am lamurit din Amalfi) am hotărât să vizităm cât putem pe drumul spre Cannes următoarea noastră destinaţie.

Muzeul Ferrari




Se află în Maravello, aproape de Bologna, pentru cei din Florenţa la 2 ore de mers cu maşina, aproape integral pe o autostradă de munte foarte frumoasă.







Cu copiii la Florenţa





Mulţi spun că este un oraş pentru oameni mari şi într-un fel au dreptate. Totuşi copiii s-au simţit bine şi noi alături de ei, bucurându-ne pur şi simplu de oraş.






Periculos de înclinat - Turnul din Pisa


Fiind unul dintre obiectivele emblemă ale Italiei nu am putut trece prin apropiere fără să-l vedem. Pisa se află la 90 km de Florenţa, la vest de aceasta, înseamnă aproape o oră de mers pe autostradă.

Vestitul turn se află într-un ansamblu arhitectonic alături de o catedrală frumoasă de marmură şi o capelă (aş zice eu) pe care din păcate nu le-am vizitat. De fapt nu am fost pregătiţi să găsim altceva decât turnul, eram pe drumul dintre Roma spre Florenţa şi deja ne abătusem binişor ca să îl vedem, iar soarele ardea îngrozitor. Chiar şi orăşelul arăta mai bine decât mă aşteptam şi ar fi meritat o plimbare oricât de scurtă. 

Referitor la turn, toţi ne-am mirat de cât de înclinat este copiii privindul chiar cu teamă. Tudor şi Maria s-au distrat făcând poze în care îl susţin cu mâna. Se poate urca până în vârf - cine are curaj, desigur.

Trei zile la Roma








Roma este un oraş atât de frumos încât nu prea ai cum să dai greş chiar şi cu trei copii relativ mici ca ai noştri. Se găseşte câte ceva interesant pentru fiecare iar o îngheţată bună face orice plimbare mai plăcută.






Palatul Regal de la Caserta

Palatul Regal de la Caserta

Am ezitat o vreme să scriu despre el, deşi am trecut pe acolo, doar pentru că am decis la un moment dat să nu ne mai contiunăm turul, deci nu am o imagine completă a ce se poate vedea.


Am citit despre el că este Versailles -ul Italiei, inclus în patrimoniul Unesco iar pozele găsite ici colo arătau promiţător. Caserta se află aproape de autostrada Napoli-Roma, nu departe de cel dintâi. Deci, în drumul nostru. 

Croazieră de o zi în Insula Capri

Groata de smarald - între Amalfi şi Praiano
Insula Capri este una din destinaţiile celebre ale zonei. Mulţi din cei de acasă nu auziseră de Coasta Amalfi dar ştiau de Insula Capri.

Noi am ales o excursie organizată de o zi pentru a putea cuprinde cât mai mult din tot ce se poate vedea acolo. Ba mai mult turul a început cu o plimbare de-a lungul coastei Amalfi astfel că am avut o altă perspectivă a oraşelor pe care le vizitasem. Totuşi senzaţia de înălţime şi adâncime a stâncilor se pierde când le priveşti din barcă.

Despre Coasta Amalfi

Case atârnate de stânci



Coasta Amalfi se întinde de-a lungul Mării Merditerane în sud vestul Italiei, 60 km mai jos de Napoli. Este celebră pentru peisajele cu stânci abrupte pe care sunt agăţate case, drumuri, terase şi tot ce ţi-ai putea închipui.








Ravello cu senzaţionala Terasă a Infinitului


Ravello este declarat în multe ghiduri cel mai frumos oraş al Coastei Amalfi. 

Nu este unul din oraşele înşirate pe coastă ca celelalte ci trebuie să urci şi mai mult, 5 km din Amalfi. Pare puţin, dar nu este! 

Drumul este abrupt, mergi numai în serpentine de multe ori nu pot trece două msaşini una pe lângă cealaltă. Cu transportul în comun trebuie ajuns în Amalfi apoi luat autobuzul de Ravello şi cu experienţa noastră de a aştepta câte o oră autobuzul am preferat varianta taxi - nejustificat de scump.

Positano, cel mai frumos oraş de pe Coasta Amalfi


Positano

Este considerat cel mai vertical oraş al coastei Amalfi şi totodată cel mai romantic. Confirmăm.
Autobuzul te lasă undeva într-un vârf de deal de unde o stradă coboară destul de abrupt, apoi se îngustează din ce în ce mai mult şi se întortochează printre magazine haine, dulciuri şi ceramică până la plajă. Cam 100 de metri din drum este acoperit de o pergolă de flori colorate. 


Amalfi


Amalfi - fotografie din port
Este oraşul de referinţă al coastei care îi şi poartă numele. Noi l-am vizitat într-o zi ploiasă. Are străzi micuţe, cu clădiri vechi frumuşele şi o biserică ce merită o privire. Am descoperit aici îngheţata naturală de lămâi, acestea fiind specifice zonei şi căutate în toată Italia. Din câte ţin minte centrul vechi se află  pe lista monumentelor Unesco. Din port pleacă o mulţime de ambarcaţiuni cu excursii pe coastă, la Grota de Smarald sau insula Capri.


Alberobello şi Zoo Safari Fasano

Vedere panoramica Alberobello




Este una din comorile ascunse ale Italiei. Ascunse, pentru că se află tocmai în sud unde mai puţini turişti se avântă. De fapt acum 3 luni nici eu nu ştiam că există.




16 ore pe mare

Ferryboat-ul nostru


Acum trebuie să povestesc despre aventura noastră cu ferryboat-ul Grecia - Italia, mai exact noi am mers din Igumeniţa în Bari, port din sudul Italiei, situat cam acolo unde începe tocul cizmei.

Întrucât în mod normal acest drum durează cam 12 ore, am ales să călătorim cu copiii noaptea, în varianta cu cabină.





Îmbarcarea tirurilor




Cum ne-am hotărât doar cu câteva zile înainte să facem această călătorie, am ales un ferryboat care pleca la ora 21 şi ajungea la 8,30 a doua zi, ştiind că este unul de tip vechi, dar cel rapid pleca aproape miezul nopţii şi nu mai avea locuri la cabină.





Holuri uriaşe cu cabine pe ambele părţi


Din punctul nostru de vedere a fost cam aşa:
  • a plecat cu 3 ore întârzire, în condiţiile în care ne chemaseră cu 2 ore mai devreme pentru check-in, iar în primele două ore de aşteptare în port, nici nu ştiam de fapt dacă pleacă, căci şoferii de tir spuneau că li s-a mai întâmplat să anuleze cursa dacă nu au destule tiruri
  • model de ferryboat vechi înseamnă fier ondulat peste tot, vopsit frumos pe deasupra
  • motorul zgomotos, holuri cu miros de motorină
  • pasageri extrem de pestriţi - evident cursa asta este mai ieftină decât una rapidă - civilizaţi dar din cauza mirosului era greu de trecut prin sala cu scaune şi canapele în care au fost cazaţi 
  • personal în general neprietenos
  • destul de murdar, în special zona de afară.

Să vezi numai mare... ore în şir...

Ce ne-a plăcut a fost cabina, care avea două rânduri de paturi suprapuse, cam ca la vagonul de dormit, dar cu spaţiu mărişor între ele şi baie privată, a mai fost drăguţ să vedem cum încarcă tirurile, cum le-au mai şi scos pe unele şi le-au pus la loc ca să încapă mai bine, iar la final, cum au acostat (cu căpitan adus din port  special pentru această manevră) şi apoi au descărcat 30 de tiruri pe care copiii le numărau veseli şi mai făceau câte un pariu din când în când dacă mai ies sau nu.


În caz de ceva eram salvaţi!



Noi am fost foarte stresaţi cel puţim până dimineaţă căci pespectiva de a traversa o mare întregă cu copiii, pe un vas cam dubios nu mi se mai părea aşa safe. M-am uitat pe fereastră de vreo 10 ori între 12 şi 5 dimineaţa, doar să mă asigur că mergem înainte. Şi mergeam ...



De la 5 s-a luminat, am început să văd vapoare de marfă sau superfast de pasageri - se pare că este un culoar forte circulat şi am început să mă relaxez.





Parâmele uriaşe




Din păcate întârzierea la plecare s-a transformat în ora 12 de sosire în Bari, şi scosul celor 30 de tiruri care intraseră în cală (cu unul pe care abia l-au pornit) a însemnat pentru noi ieşire din port la ora 14.






Ferryboat-ul are restaurant, sală de joacă pentru copii (toate merg cu euro, bineînţeles) cafenele - diferite de cele pentru pasagerii fini de cele pentru pasagerii low cost.

Despre copii... au dormit buştean toată noaptea, au fost super încântaţi de cabină şi de mersul pe apă, s-au jucat o vreme, după care au început să se plictisească şi să se hârjonească pe acolo. S-au declarat super încântaţi şi abia aşteaptă data viitoare.

cafeneaua civilizată




Una peste alta chiar şi pentru noi a rămas o amintire frumoasă, o experienţă pe care am trăit-o pentru prima dată împreună şi ne gândim cu drag la data viitoare pe ferryboat, cu promisiunea să luăm unul superfast, de generaţie nouă!





Cabina noastră dimineaţa
 


Nu ştiu cum or fi încăput atâtea tiruri dar au scos 30!











Meteora






Este locul în care merită să te opreşti măcar o dată în viaţă. Noi ne-am oprit pe drumul dintre Thassos şi Igumeniţa, însă se ajunge şi din autostrada care coboară spre Atena, din dreptul oraşului Larisa.