Despre noi

Pestera Ursilor

Ne-a luat 3 ore si jumatate sa ajungem la ea si tot atat sa ne intoarcem inapoi la Conacul Secuilor. Toti insa am fost de acord ca efortul a meritat.
Pestera, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost descoperita accidental prin surparea unui mic platou in 1975. A fost amenajata in urmatorii ani si deschisa publicului din 1980.

Intrarea se face prin Galeria oaselor. Acestea provin de la ursii de pestera care au murit in ea - oasele pastrand urma mai multor boli.



Toate galeriile sunt bogate in stalagmite si stalactite. Este nevoie de 20 de ani pentru depunerea unui cmc de calcar.

Unele formatiuni au forme similare unei casute de pitici, racheta, brad impodobit, jumatatea din spate a unui urs care parca incearca sa iasa prin tavan, Fecioara Maria si Pruncul.


Cea mai lunga coloana din pestera formata prin unirea stalactitei si stalagmitei - inaltime 6 m.


Coloane de calcar

Mai jos, scheletul reconstituit fidel al unui urs de pestera, acesta fiind gasit in galeria alaturata care nu este vizitabila. Pare incredibil, dar scheletul are o vechime de 10.000 de ani:


Galeria lumanarilor

Imprejurimi

Pestera se afla in satul Chiscau si este semnalizata cu cateva sate inainte. Nu am gasit nici un loc unde sa mancam, cele de la baza pesterii fiind inchise, iar un altul din zona, era atat de pustiu incat nu am avut curaj sa intram. Am cumparat de la tarabele de pe drumul spre pestera mai multe placinte calde, delicioase, cu dulceata de afine, branza si marar, cartofi, mere si nuci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu