Delta din Carpați - Dumbrăvița

Astăzi am fost cu copiii în căutarea "minunilor" acestei rezervații si am descoperit că sunt de fapt două zone diferite care se pot vizita:

Una se află în localitatea Dumbrăvița - este zona protejată. Primul lac pe care îl întâlniți ar fi cel accesibil publicului, celelalte, par a fi crescătorii de pește din cât am văzut noi. Chiar și în jurul primului lac sunt o mulțime de pescari amatori cu undițele întinse, și considerând numărul lor mărișor, probabil nu stau degeaba.
Pe lac am văzut câteva păsări, probabil multe au intrat deja la cuibărit, broaște se auzeau in toate părțile și ne-am amuzat să le vedem cum se umflă când orăcăie.
Malul dinspre sud (primul pe care îl întâlnițți dacă intrați în sat dinspre Codlea, are drumul de acces mai prost - sunt mai puțini pescari aici, dar este și mult mai murdar! În stuful de lângă lac plutesc nenumărate pet-uri.
Malul nordic este mai aglomerat, dar mai curat, și vă puteți plimba aproape de lac. Noi ne-am plimbat puțin pe amândouă. 
Nu am găsit nimic amenajat pe acolo. Oricum, parerea noastra este ca daca nu o vizitati intr-un moment deosebit (ex migratia pasarilor) delta in sine nu este foarte spectaculoasa.

Poate daca luati legatura cu cei de la Complexul Piscilol Dumbravita care se ocupa de rezervatie si alegeti o perioada cu mai multe pasari, plimbarea acolo poate fi mai interesanta decat a fost pentru noi.








A doua zonă care se poate vizita se află în dincolo de Feldioara și Rotbav (20 min de condus din Dumbravita). Aici cei de la Doripesco au amenajat lacuri pentru pescuit, diguri în jurul lor și puncte de observare a păsărilor. Deși nu am văzut decât un pescăruș când am ajuns noi, zona mi se pare mult mai prietenoasă și potrivită pentru o vizită cu copiii. 




 Langa lacul 6 (din stanga) sunt cel putin doua puncte de observare a pasarilor:



 pescărușul cu pește în cioc:

Îmi amintesc ca le-am scris odata solicitand un ghid pentru birdwathing, dar era in concediu in perioada in care am fi putut ajunge noi. Deci se poate si cu siguranta este mai intereant pentru copii!
Doripesco are si restaurant cu specific pescaresc care noua  ni s-a parut ok.

Udătoriu din Surdesti

Are loc în fiecare an, în a 2-a zi de Paște în satul Șurdești din comuna Șișești si este singura sărbătoare din zonă care are loc în această perioadă. În mod ciudat, gazdele noastre din Vadu Izei nu stiau nimic despre el, dar ne-am convins ca are loc in fiecare an.

Începe din curtea Bisericii de lemn din Șurdești, imediat după slujba religioasă (greco-catolică). Alaiul de săteni pleacă de la biserica de lemn însoțit de muzicanți. 




Udătoriu este un festival agrar in care il sarbatoresc pe cel care a iesit primul la arat. Barbatii satului cauta intai un ban ascuns intre niste butuci de lemne pe care ii sparg, apoi il iau pe Udator, il urca intr-o mica sareta trasa de doua vaci impodobite si il duc la un parau din apropiere ca sa il ude. El incerca sa scape fugind, dar alti tineri alearga dupa el pana il prind. Din cand in cand incep sa danseze.
Cu siguranta mult spectacol, dar ne-am bucurat sa fim acolo sa-i vedem si avem niste poze gozave:










Mici si fripturi delicioase cu mustar si bere, mancate intr-o livada inflorita in timp ce pe scena cantau si dansau ansambluri traditionale din zona, multe de copii.


Drumul dintre Surdesti si Vadu Izei, varianta prin Cavnic, are peisaje spectaculoase de deal si munte


Paște în Maramureș

Natura este nemaipomenit de fumoasă primăvara în Maramureș. Pădurile de fagi sunt proaspăt înverzite, pășunile sunt pline de păpădii și alte flori de primăvară.


În caz că nu știați....
Ouăle roșii se ciocnesc abia duminică dimineața după ce sunt duse la sfințit la biserică.
Mulți oameni tineri și bătrâni își poartă cu mândrie în aceste zile costumele tradiționale.
Masa festivă de Paște are loc duminica.





Noi am stat la Pensiunea Ileana Teodora Teleptean in Vadul Izei (http://www.pensiuneateleptean.ro/). Noi am fost multumiti de camerele simple dar curate, curtea generoasa pentru copii, cu trei vacute, purcei si un cotet mare, plin de gain,i dar mai ales pentru mancarea cu totul spciala cu care am fost rasfatati: paine de casa (tot timpul) zacusca, dulceturi, slanina, oua, lapte toate din productie proprie, mancare gatita la cazan sau la cuptorul din curte chiar inainte de fiecare masa, prajituri cu foi si creme delicioase, cum numai pe acolo gasesti.

 copacii cu oale par a fi un simbol al zonei ...
 oala cu sarmale
 placinte cu urda si marar:
 slanina din afumatoare:
 sarmalele din oala de mai sus:
 Sotii Teleptean scotand friptura de miel din cuptor pentru masa de Paste:
Ceterasi la cina festiva de Paste:
Moara lui Niculai - cea mai spectaculoasa pentru noi a fost vâltoarea, unde oamenii încă spală eficient covoare:

Monumentul de la Moisei

Ridicat in memoria celor 29 de romani ucisi la retragerea hortistilor maghiari, monumentul de la Moisei se afla pe drumul catre Borsa, pe partea dreapta a soselei.