Cascada Krimml

Din Zell am See se poate ajunge la ea cu trenul care pleaca in fiecare joi la ora 16 catre ea, intr-un tur organizat, sau cu masina, varianta pe care noi am preferat-o. Calatoria cu trenul dureaza aproape doua ore intr-un sens, acesta oprind in toate garile.
Drumul pana in orasul Krimml dureaza cu masina o ora si de acolo am fost indrumati catre o parcare din apropierea drumului forestier care duce la cascada. Ar fi trebuit sa ne ia 15 minute plimbarea pe jos, prin padure, dar locul de joaca pe care l-am intalnit si tavaleala prin zapada proaspata l-a prelungit binisor.
Am gasit un singur restaurant deshis (dupa ora 11 si am impresia ca nu in fiecare zi, dar cel putin joia isi aseapta clientii care vin cu trenul) foarte aproape de cascada - Hanke's Restaurant. Vara sunt multe alte variante, caci tot drumul este presarat din loc in loc cu restaurante si terase, acum insa toate inchise.










Schi in Hinterglemm, langa Saalbach

Am trecut de Saalbach si ne-am oprit in Hinterglemm, doar pentru ca partia de incepatori de care Eva are inca nevoie, parea mai lunga.
Zona este celebra pentru campionatul mondial organizat in Saalbach acum niste ani si Skicircus, un traseu continuu de 40 km cu urcari si coborari in toata zona Saalbach - Hinterglemm, care se poate parcurge in 6 ore.
In Hinterglemm, partia de incepatori este excelenta, are un teleschi prietenos si un domn care il incetineste de cate ori urca un pitic in el. Tot de acolo, Maria, care este mult mai avansata cobora pe fun slopes, un traseu cu delusoare pentru cei care exerseaza sariturile.
Tudor a ramas tot la baza partiei distrandu-se pentru prima data pe un snowboard inchiriat. 
O harta buna de studiat cu pistele de anul asta am gasit aici: 



Ca se ne bucuram de munte si vremea cu adevarat buna de afara, am urcat cu telegondola galbena pe Schattberg West la 2096 m. De acolo se poate cobori pe o partie rosie - destul de abrupta - sau cu telegondola.








Snow night in Kaprun

Intre 05.01 - 02.03.2015, in fiecare luni, in Kaprun, pe partia de incepatori Lechnerberg, la ora 20:00 are loc Snow Night - 45 de minute de freeski, snowboard si freestyle motocross, incheiat cu un mic foc de artificii. 
Acelasi eveniment are loc in fiecare miercuri in Zell am See, la capatul telegondolei cityXpress, cu diferenta ca freestyle motocross este inlocuit cu un spectacol de lasere.
Noi am fost in Kaprun si am fost incantati de tot ce-am vazut, insa motociclistii au fost de departe cei mai spectaculosi, sarind de pe o rampa pe alta, in timp ce isi desprindeau mainile, picioarele sau chiar stand in maini pe motocicleta in timpul zborului.




Ghetarul Kitzsteinhorn

O excursie in care privesti peste crestele muntilor, partii usoare, dar si dificile pentru amatori, ice camp sponsorizat de Audi, dar cam aglomerat in zilele senine.
Ca sa urci, trebuie sa iei 2 telegondole si o telecabina, cea din urma necesitand cel mai mult timp de asteptare. Pentru sezonul 2015/2016 austriecii pregatesc doua noi instalatii - o telegondola si un telescaun.
Fara sa ne grabim, nici la plecare, nici la urcare (ne-am oprit pe la magazine), am mancat de pranz la Alpin Center (2540m) si am reusit sa ajungem in varf la platformele panoramice dupa ora 2. Pe schiuri nu am facut decat o coborare, incepand cu ora 3. Am ales pentru urcare prima zi frumoasa, dupa mai multe zile cu ninsoare si cer inourat, asa ca nu am fost surprinsi de valul mare de turisti si schiori.







Telecabina are o capacitate de 60 de pasageri si trece peste cel mai inalt stalp de telecabina din lume, 113,6m. Eram insa atat de inghesuiti, incat nu prea am putut sa ne bucuram / speriem de inaltimea la care am urcat.





Tauern Spa, Kaprun

Daca sunteti cu copiii in zona, recomand sa nu ratati distractia asta, macar pentru o seara. Puteti alege sa stati 3 ore sau toata ziua. Prosoapele se inchiriaza cu 3 euro. Daca nu aveti slipul la voi, au un magazin bine dotat, chiar la intrare.

Cea mai spectaculoasa parte pentru noi adultii, se afla afara - piscina cu apa calda abureste in aerul rece. In jur zapada, in departare, muntii.







Pentru copii, partea spectaculoasa se afla inauntru, unde sunt doua topogane de apa - unul pentru copii mici si altul pentru cei de peste 6 ani. Tubul acestuia serpuieste lung, inclusiv pe afara (jumatatea de sus este transparenta asa ca vedeti un pic si muntii) si simti atingerea rece a plasticului, insa nici o grija, apa este calda. Topoganul are programe diferite de lumina interioara pe traseu - cateodata lumina difuza, alteori flash-uri colorate alternate cu intuneric complet.



Schi in Kaprun, pe Maiskogel

E cam genul de partie pe care urci - cobori, urci - cobori si cam atat. Partia este destul de usoara, dar are doua portiuni scurte care sunt mai abrupte, drept pentru eu nu ma simt confortabil cu copii incepatori pe ea, cum este anul acesta Eva, iar noi, cei un pic mai avansati, preferam sa schiem pe Schmitten care are mai multe optiuni de traseu.
La baza e un loc de joaca pentru copii si alpin coaster-ul (cam piperat la pret, dar simpatic).



Salzburg si lacatul iubirii noastre

Astazi am facut o excursie de o zi la Salzburg.
Am urcat la fortareata Hohensalzburg (funicularul poate fi de mare ajutor). Am gasit acolo un mic muzeu al marionetelor si cateva exponate interesante chiar si pentru copii. 






Desi prajiturile nu sunt asa bune pe cat de grozav arata, merita o oprire la Cafe Sacher. Atmosfera cafenelei este deosebita. Se poate si manca acolo - snitelul este excelent, la fel si rasolul traditional de vita cu legume fierte si spanac.
Din cele 6 prajituri pe care le-am gustat, ne-au placut numai cremsnitul si placinta cu mere. Dar ni suntem pretentiosi la dulciuri....



Ca sa ajungi din centrul vechi la Cafe Sacher, sau invers, cum am mers noi, treci podul pietonal impodobit cu lacatele iubirii. Copiii au avut ideea sa punem si noi unul.



Centrul vechi este superb, iar parcarea o gasiti aproape, chiar in munte.



Schi pe Schmittenhohe

Acum 3 ani, am decretat Schmittenhof, zona mea preferata de schi, si imi mentin parerea. Sunt multe partii usoare pe mai multi versanti ai muntelui, multe instalatii de cablu - telecabina, telegondole si telescaune.

Ciocolata calda de la capatul de sus al telecabinei este exceptionala! La fel si napolitana scaldata bine in ciocolata care o insoteste.






Anul acesta ne-am bucurat sa gasim in varful muntelui un Audi Q6 ..... de gheata!