Drezina si Mocanita de pe Valea Vaserului

Promisesem in decembrie ca in aceasta primavara vom duce copiii cu drezina pe Valea Vaserului si iata-ne cu trei copii si trei bunici, cu acelasi Nea Ion la volan, o zi inainte de Pasti. Trei trenuri pline de turisti plecau incepand cu ora 10 pe acelasi traseu. Noi am avut grija sa plecam inaintea lor si sa le asteptam la statia lor finala, Paltin ca sa le fotografiem in miscare.


Peisaje de primavara splendide pe tot traseul - atat prin sat cat si cel salbatic.


 Primul tren, mult asteptat:



  Manevre:



In cele doua ore de stationare a mocanitelor la statia Paltin, noi ne-am continuat drumul prin salbaticie.

Apoi ne-am intors...

Am depasit doua din cele trei trenuri.



Mocanita circula regulat incepand cu data de 1 mai si are curse speciale in periada de Paste. In zilele de lucru veti avea probabil de asteptat trenuri cu lemne care circula pe aceeasi cale ferata.

Excursia noastra cu drezina a durat 6 ore. Cu mocanita dureaza cam la fel, viteza de circulatie fiind foarte mica. Oricum nimeni nu se grabeste pe aici, timpul are o alta dimensiune.

Site-ul Mocăniței cu orarul acesteia: http://www.cffviseu.ro

Negresti Oas, Certeze si drumul pana acolo

Daca mi-am inchipuit vreodata drumul perfect prin padure, cam asa ar arata:

 Drumul leaga Sapanta de Negresti Oas (18 aprilie).

Inainte de a ajunge la destinatie, am ramas uimiti trecand prin Certeze. Case uriase au fost construite in locul celor vechi pe toata lungimea satului si urmeaza aproape acelasi model. Este clar ca oamenii au vrut sa arate ca au bani si totul culmineaza cu un adevarat palat, al celui mai bogat dintre ei. Noi am tinut-o intr-un "uaaaauuu" pe toata lungimea satului, caci nu ne asteptam sa gasim asa ceva tocmai in capatul tarii. Am gasit repede pe net articole cum ca ar fi cel mai bogat sat din Romania. Toate casele au cel putin 3 nivele, coloane, balcoane iar ce se vede in fata este continuat de un spatiu cel putin dublu in spate. Cum s-or fi nimerit atatia milionari intr-un sat atat de mic?



Muzeul etnografic din Negresti Oas, obiectivul nostru, este un muzeu al satului asezat pe coline, cu cateva case osenesti si o bisericuta de lemn. La magazinul muzeului se gaseste ceramica modelata si pictata de ultimul olar care mai traieste in satul  alaturat Vama si care este acum angajat al muzeului.





Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cine ajunge in Maramures trebuie sa vada Cimitirul Vesel.
Cateva din pozele noastre:






 Crucea cu Soacra:

Biserica de lemn din Desesti, Maramures

Situata pe drumul ce leaga Baia Mare de Sighetu Marmatiei, biserica din Desesti este una din cele mai inalte biserici de lemn din Maramures fiind bineinteles parte din patrimoniul UNESCO.
A fost construita in 1770 si are picturi interioare superbe.
Pozele noastre:
 tavanul bisericii:
 Petru si Pavel

 Portile imparatesti:
 Balconul interior:
 La balcon



 Biserica din Desesti:
Imprejurimile bisericii:

Cheia bisericii se afla la casa parohiala - pe drumul de acces.

Pestera Ursilor

Ne-a luat 3 ore si jumatate sa ajungem la ea si tot atat sa ne intoarcem inapoi la Conacul Secuilor. Toti insa am fost de acord ca efortul a meritat.
Pestera, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost descoperita accidental prin surparea unui mic platou in 1975. A fost amenajata in urmatorii ani si deschisa publicului din 1980.

Intrarea se face prin Galeria oaselor. Acestea provin de la ursii de pestera care au murit in ea - oasele pastrand urma mai multor boli.



Toate galeriile sunt bogate in stalagmite si stalactite. Este nevoie de 20 de ani pentru depunerea unui cmc de calcar.

Unele formatiuni au forme similare unei casute de pitici, racheta, brad impodobit, jumatatea din spate a unui urs care parca incearca sa iasa prin tavan, Fecioara Maria si Pruncul.


Cea mai lunga coloana din pestera formata prin unirea stalactitei si stalagmitei - inaltime 6 m.


Coloane de calcar

Mai jos, scheletul reconstituit fidel al unui urs de pestera, acesta fiind gasit in galeria alaturata care nu este vizitabila. Pare incredibil, dar scheletul are o vechime de 10.000 de ani:


Galeria lumanarilor

Imprejurimi

Pestera se afla in satul Chiscau si este semnalizata cu cateva sate inainte. Nu am gasit nici un loc unde sa mancam, cele de la baza pesterii fiind inchise, iar un altul din zona, era atat de pustiu incat nu am avut curaj sa intram. Am cumparat de la tarabele de pe drumul spre pestera mai multe placinte calde, delicioase, cu dulceata de afine, branza si marar, cartofi, mere si nuci.