Budapesta

Iata-ma a patra oara prin Budapesta, insa prima data insotita de unul din copii, prilej sa adaugam aici o pagina cu fotografii, impresii si idei.
Am inceput turul orasului urcand spre Palatul Regal cu funicularul de langa Podul cu Lanturi. Metroul care ne-a dus aici este si el spectaculos prin adancimea la care este sapat tunelul care trece pe sub Dunare. 


 De la Palatul Regal o plimbare destul de scurta te duce la Biserica Mathias si Bastionul Pescarilor, de unde se coboara usor inapoi la malul Dunarii.


 Biserica Mathias
 Palatul Parlamentului, bijuteria orasului

Sapte poduri traverseaza Dunarea in Budapesta


 Bastionul Pescarilor ofera cele mai frumoase panorame ale orasului
 Tramvaiul nr 2 merge pe langa Dunare

Spatiul din spatele Palatului Parlamentului a fost reamenajat de curand. Mici fantani arteziene cu vapori de  apa tasnesc din asfalt pentru a racorii turistii.
In apropiere se afla restaurantul Rokfort, unde ne-am delectat cu ciorba de ceapa si smantana in paine. Eu am incercat-o acum 12 ani si trec pe acolo de fiecare data cand ajung in Budapesta.
 Fantana de sus are senzori, segmente ici din ea se opresc cand te apropii. O adevarata placere pentru copii!
Gelateria artizanala Rosa. Inghetata excelenta, stai totdeuna la  coada, chiar si de 30 de persoane, dar merita. Se afla aproape de coltul drept al bazilicii Sf Istvan (cum te uiti  la ea).
Mango, capsuni si caramel usor sarat 

 Micul print - o plimbare pe malul Dunarii intre podul cu Lanturi si Podul alb. Alaturi de el se afla restaurantul Duna Corso, unul din cele mai renumite. Noi am mancat acolo supa de maduva, o delicatesa a locului. 
Roata este nou construita in Budapesta. Ofera o panarama frumoasa desi se invarte caam repede dupa gustul meu.




Muzeul stiintei (Csopa) si Tropicarium, se afla in complexul comercial Campona aflat la marginea orasului. Ambele sunt extrem de reusite.




Aici poti mangaia pisici de mare in timp ce le hranesti.
Pestera Palvolgy se afla la marginea orasului. Nu este spectaculoasa prin structuri stalactite / stalagmite, dar are pereti inalti, ingusti si scari abrupte pe alocuri.
 Gradina zoologica se afla in parcul din apropierea Castelului Vajdahunyad. Ambele merita o vizita.




Desi plin de turisti dornici sa o descopere, Budapesta nu este un oras aglomerat, multe strazi din centru fiind destinate doar traficului pietonal, iar pe celelalte traficul de masini este lejer, transportul in comun fiind foarte bine pus la punct si util atat pentru  turisti cat si pentru localnici.
Preturile sunt rezonabile comparativ cu alte orase europene. 
Dupa o saptamana petrecuta in Budapesta: nota 10 si abia astept sa revenim!

Cetatea Enisala

Se afla la 106 km de Constanta si are una din cele mai frumoase privelisti intalnite de noi in Dobrogea. Asezata in varful unui deal cetatea lasa sa se vada campuri si mlastini intinse iar catre est Lacul Razim care de acolo de sus, pare ca nu se sfarseste.
Din cetatea construita pe la 1400 nu au mai ramas decat baza zidurilor exterioare, un turn si o trecere ca o bolta sub care ne-am fotografiat. Privelistea insa este cea care merita drumul pana acolo. 












Gura Portitei

La doar 80 km de Mamaia, din Jurilovca, o salupa sau o barca inchiriata te poate duce la Gura Portitei, locul  unde marea si lacurile Sinoe- Razim se intalnesc, lasand intre ele o fasie ingusta de pamant.
Noi am vizitat-o in 2007 in septembrie si am revenit pe 8 iunie anul acesta, tot intr-o excursie de o zi. Locul nu s-a schimbat prea mult de atunci, singura imbunatatire fiind o piscina care a facut deliciul copiilor intru cat au avut voie sa sara in ea.
Apa marii avea o culoare pamantie, probabil din cauza Dunarii (semne erau si in Mamaia, unde apa era tulbure) dar asta probabil tine de moment.
Majoritatea umbrelelor sunt mici, din paie, ineficiente pentru o familie si doar in fata piscinei sunt vreo 4 umbrele generoase sub care ne-am adapostit de soare.















De mancare ce sa zic... nu e nici rea, dar nici buna. Din portia mea de doua  bucati de somna la gratar una era buna, una amaruie (gust de balta probabil), placinta dobrogeana (branza dulce si stafide la ei) era buna dar frisca de ornament, desi de tub, avea un gust mai mult decat oribil, stricat? la fel si cea de la barul de la piscina, pe care o puneau deasupra unui cafe frape bunicel. Asadar, restaurantul nu este tocmai potrivit pentru pretentiosi, desi cand esti cu copiii iti doresti sa ai garantia unei mese bune.

Despre preturi, o barca de viteza cu care faceti 30 minute in loc de 1 ora cu salupa, costa 200 de lei dus - intors (pe noi ne-a asteptat) dar nu uitati hanoracele, vantul este puternic. intrarea la piscina este gratuita pentru copii, adultii cred ca platesc vreo 15 lei (nu era niciunul in apa:-), un cafe frape  10  lei, preturile la restaurant nu sunt exagerate. Cred ca portia mea de somn la gratar (2 felii) costa 28 de lei. fara garnitura, evident.

verdict  final: noi nu ne mai ducem curand...

site-ul oficial: http://guraportitei.ro/