Udătoriu din Surdesti

Are loc în fiecare an, în a 2-a zi de Paște în satul Șurdești din comuna Șișești si este singura sărbătoare din zonă care are loc în această perioadă. În mod ciudat, gazdele noastre din Vadu Izei nu stiau nimic despre el, dar ne-am convins ca are loc in fiecare an.

Începe din curtea Bisericii de lemn din Șurdești, imediat după slujba religioasă (greco-catolică). Alaiul de săteni pleacă de la biserica de lemn însoțit de muzicanți. 




Udătoriu este un festival agrar in care il sarbatoresc pe cel care a iesit primul la arat. Barbatii satului cauta intai un ban ascuns intre niste butuci de lemne pe care ii sparg, apoi il iau pe Udator, il urca intr-o mica sareta trasa de doua vaci impodobite si il duc la un parau din apropiere ca sa il ude. El incerca sa scape fugind, dar alti tineri alearga dupa el pana il prind. Din cand in cand incep sa danseze.
Cu siguranta mult spectacol, dar ne-am bucurat sa fim acolo sa-i vedem si avem niste poze gozave:










Mici si fripturi delicioase cu mustar si bere, mancate intr-o livada inflorita in timp ce pe scena cantau si dansau ansambluri traditionale din zona, multe de copii.


Drumul dintre Surdesti si Vadu Izei, varianta prin Cavnic, are peisaje spectaculoase de deal si munte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu