Satul şi Pădurea Letea


Închei poveştile despre excursia noastră în Deltă cu satul Letea.Dacă în cele mai multe sate frumoase casele tradiţionale care îţi atrag atenţia sunt ici colo, în Letea ponderea lor este mult mai mare. Influenţele sunt atat lipovene - date de culoarea albastră - cât şi ucrainiene - date de culoare verde care apare pe multe din ele.Drumurile sunt nisipoase, însă late, astfel ca cele câteva maşini de teren sau căruţele care duc turiştii la Pădurea Letea să poată trece. Totuşi nu cred că localnicii circulă vreodată cu maşina. Satul este legat prin drumuri de C.A. Rosseti (la fel de frumuşel ) prin care am trecut ca să ajungem la grindurile marine din zona Letea. 
Cu masina de teren spre Padurea LeteaInteresant este că totul este acoperit de un strat gros de nisip, iar localnicii cultivă legume de-a dreptul în el.
Legume cultivate in nisip in satul Letea
Legume cultivate in nisip in satul Letea


Pădurea Letea este frumoasă, are arbori uriaşi - nu cred să fi văzut vreodată unii mai mari, specific fiind Stejarul de Letea, sunt liane ici colo, iar grindurile de nisip dau un aspect deşertic zonei din mijlocul padurii.
Am găsit două din speciile de orhidee sălbatică care înfloresc primăvara în Pădurea Letea. Deşi foarte mici faţă de cele cunoscute din ghiveci, florile au forma specifică acestora.

Plimbare prin Padurea Letea
Stejarul de Letea
O parte din padure era inundata
Liana in Padurea Letea
Orhidee salbatica in Padurea letea
Specie rara de orhidee salbatica verde
Grindurile de nisip din Letea

Padurea Letea ramasa departe in urma noastra

Din păcate caii sălbatici nu şi-au făcut apariţia cât noi am fost în zonă. Se pare că trebuie să mai mergem o dată :-)

In padure este practic de avut un spray contra tantarilor. Cateodata pot deranja si ziua.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu