Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni


Se află pe drumul ce leagă oraşul Roman de Târgu Frumos şi urcă mai departe spre Botoşani. 

Din exterior castelul este o adevărată bijuterie. Construit în stil neogotic, are o multime de decoraţiuni şi turnuri elegant şi frumos armonizate între ele. Toate detaliile mi s-au părut superbe chiar dacă de aproape unele par a fi bine întreţinute.






Deşi ştiam că nu s-a inverstit mult în el am fost dezamăgiţi să găsim un anunţ că astăzi nu se vizitează din motive administrative. Ne povestiseră şi alţii că l-au găsit închis.


Dând un ocol ca să-l admirăm din toate părţile ne-am uitat pe geam în mai multe încăperi şi ne-am dat seama că oricum nu aveam ce să vedem înăuntru. Probabil există nişte încercări de renovare, însă este aproape gol, trist, fără personalitate, incomparabil cu ce se vede în exterior.


În jurul castelului se întinde un parc de copaci înalţi fără a fi amenajat în mod special.



Ceva mai sus se află o mănăstire care nu ni s-a părut deosebită în nici un fel.

Distracţia copiilor: să alerge în jurul castelului. Deşi li s-a părut frumos pe dinafară s-au bucurat că este închis şi nu intrăm. Dar era de inteles cand mai aveam un drum asa lung până acasă....

Despre istoria acest castel puteţi citi pe wikipedia.





Mănăstirea din ansamblul castelului 

Parcul Castelului de la Miclăuşeni

2 comentarii:

  1. Castelul arata superb! Il am si eu pe lista cu viitoare locuri de vizitat, dar este cam departe de Bucuresti pentru o excursie de doar doua zile. Tu ai fost intr-un weekend?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se preteaza la o excursie de weekend prelungit eventual legat de alte obiective din zona. Este destul de aproape si de Iasi. Noi ne intorceam de la Hârlău(Maxut mai exact) catre Bucuresti excursia noastra fiind dedicata in special livezii de ciresi.

      Ștergere