Biserica fortificata din Harman

La doar 10 km de Brasov se află una dintre cele mai frumoase cetăti tăranesti din Transilvania: Biserica fortificata din Hărman. Programul de vizitare este de marti pana duminica 9-12 si 13-18, si atentie la programul de masa al ingrijitoarei angajata acolo. Noi am ajuns pe la 12:40 si am fost trimisi la plimbare destul de bombanitor, in conditiile in care tocmai ieseau 2 turisti care intrasera la 12 fara un sfert si deja ii stricasera rau tabieturile. Oricum doamna cu pricina sta pe un scaun la intrare si doar incaseza taxa de vizitare (5 lei adulti si 2 lei copiii>5 ani). Noi nu am inteles de ce are nevoie sa inchida muzeul pentru o ora in miezul zilei.

Detalii despre biserica si fortificatii gasiti pe wikipedia sau harman info.

Ca si Biserica Fortificata Prejmer, noi v-o recomandam ca un loc ce merita vizitat si cu copiii, ai mei gasindu-si suficiente atractii care sa ii distreze: fantana cu cumpana, scarile de lemn, incaperile muzeu cu imbracaminte si obiecte vechi, sala  de clasa, cartile de cantece  bisericesti pe care le-au gasit in biserica. Interiorul fortificatiei arata bine, totul este ingrijit, probabil recent renovat.













Tavanul capelei catolice, aflata intr-o incapere de la primul nivel al fortificatiei (biserica este evanghelica).




Din biserica se poate urca in turn pe scari inguste si foarte abrupte pana la clopote (sub ceas). Urcusul NU este pentru copii: cel putin una din scari are treptele extrem de distantate, iar la coborare a trebuit de multe ori sa cobor in pozitie ghemuita pe treptele abrupte. 


2 comentarii:

  1. Sunt ghid de 20 de ani si de aproximativ 10 ani am inceput sa merg la cetatea Harman. Acolo am gasit intotdeauna intelegerea necesara indiferent de ora la care am ajuns cu grupul. Dar trebuie sa avem si noi intelegere ca ingrijitorul are si el nevoie de o pauza de masa. Tinand totusi cont ca acel ingrijitor nu rupe numai bilete, ci intretine toata cetatea. Nici o data nu am plecat cu un grup de la Harman fara ca persoanele din grup sa nu aprecieze curatenia din biserica, dar mai ales toaletele care sunt in permanenta curatate ceea ce e mai rar intalnit in Romania.
    Tinand cont ca doamna mai avea 20 min de pauza, nu mi se pare normal sa fie pusa la zid! Aceasta este parerea mea! MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intentia nu a fost de o o pune la zid ci de a atrage atentia celor care merg acolo. Biserica este intr-adevar curata, gradina ingrijita, toaletele neasteptat de curate si parfumate, dar doamna si-a varsat toata frustrarea pe noi si nu am gasit intelegere. Intamplator am asteptat doar 20 min timp in care am facut un tur al fortificatiei, dar vara, in plin sezon ma asteptam sa gasesc un program continuu sau mai flexibil - imi inchipui ca putea manca si in timp ce cativa turisti se plimbau prin cetate.
      Daca as fi avut de asteptat o ora cu copiii, cu siguranta as fi renuntat sa mai intram sii ar fi fost pacat, nu-i asa? Locul chiar merita vazut!!!

      Spor la calatorii si sa aveti cat mai multi turisti!

      Ștergere