Castelul Corvinilor




Este probabil singurul obiectiv turistic al Hunedoarei, însă unul pentru care merită să vii până aici. Se află la marginea dinspre sud a oraşului, iar nouă ni s-a părut că drumul către el este destul de bine semnalizat prin oraş. 

Am verificat programul telefonic şi avut surpriza plăcută să fie deschis până la 20:30, adică mai târziu decât este menţionat pe site pentru această perioadă.


Castelul a fost construit pe la 1440 de Iancu de Hunedoara pe urmele unei vechi fortificaţii şi extins de fiul acestuia, Matei Corvin. Pentru istoria detaliată a castelului recomand site-ul oficial


Detaliile sobei din Sala Domnitelor
Exteriorul este absolut impresionant. Intrarea se face pe un pod de lemn aşezat pe stâlpi înalţi de beton, castelul având multe turnuri asimetrice care îl fac foarte interesant, aproape ca în poveşti. Nu din cele cu domniţe, ci mai degrabă cu cavaleri şi luptători sau de ce nu, cu vampiri şi strigoi.

Sala Dietei
Capete de dragon pe un turn sudic al castelului

Iancu de Hunedoara


Chiar lângă intrare se află camera torturilor interzisă copiilor sub 12 ani, aş zice că nu neapărat prin ce văd – manechini spânzuraţi şi instrumente de tortură - dar şi sunetele şi mirosul sunt ciudate acolo.




În interior majoritatea încăperilor sunt aproape goale, aşezate în jurul curţii interioare. Găseşti însă detalii impresionante - ferestre sau decoraţiuni (în capelă) din sticlă colorată, un şemineu foarte vechi în încăperea în care a fost adăpostit un călugăr, o sobă în Camera Domniţelor, mobilier în Sala Dietei, armuri şi arme din secolul XV în Sala Cavalerilor. Cred că o parte sunt rămase de când castelul a fost folosit ca decor al unui film, însă oricare ar fi ele îl completează frumos.





Cel mai mult ne-au plăcut Sala Dietei, având arcade în stil gotic târziu, foarte frumoase şi stâlpii centrali împodobiţi cu steaguri cavalereşti. 

Sala Cavalerilor este construită în acelaşi stil şi are expuse câteva armuri din secolul XV, arme din aceeaşi perioadă şi statuia lui Iancu de Hunedoara.










Într-o extremitate a curţii se află fântâna de 28m săpată în stâncă, se spune, de 3 prizonieri turci timp de 15 ani. 



































La intrarea / iesirea în castel sunt tarabe cu suveniruri artizanale, kurtos calac ungureşti şi un restaurant. 


Site-ul oficial al castelului: 
http://www.castelulcorvinilor.ro/






Am dormit în zonă la Pensiunea Belvedere aflată pe malul Lacului Cinciş. Cazarea nu-i grozava desi ei s-au straduit sa ne simtim bine, dar lacul este frumos. Pentru o noapte, merge.






În apropiere se află mai multe obiective turistice interesante Ulpia Traiana (ruine romane), Sarmisegetusa Regia (capitala Daciei), Biserica Densuş, Geoparcul Dinozaurilor (unde au fost găsite multe fosile şi oua de dinozauri pitici) şi Muzeul Dinozaurilor Pitici deschis de curând, iar Valea Jiului care străbate munţii pornind de aici este vestită pentru frumuseţea ei. Noi pornim spre Bucureşti pe Transalpina lăsând celelalte obiective pentru altădată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu