Top Thassos

Taverna noastră preferată
Mâine plecăm din Thassos aşa că în loc de rămas bun las un top al locurilor pe care le-am văzut.

Cele mai spectaculoase plaje
Marble Beach (Saliara) - nisip şi pietriş de marmură albă, adâncire rapidă dar rezonabilă, acces pe drum pietruit şi lung, noi am ajuns de 2 ori
Vathi Beach - sălbatică, nisip puţin cu pietriş, apa nisip şi pietre, vin multe Yachturi şi bărci, pe acelaşi drum în continuare după Marble Beach.

Mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail

Capela Mănăstirii Sf. Arhanghel

Se află pe coasta sudică a insulei, în vârful unei stânci impunătoare şi adăposteşte o bucată dintr-un cui cu care a fost răstignit Isus. Intrarea este gratuită, însă este necesară ţinuta obligatorie de pantaloni lungi pentru bărbaţi, fustă şi umeri acoperiţi pentru femei - o primeşti la intrare.

Se poate vizita capela, clădire joasă, tradiţională şi foarte frumoasă, în care chiar la intrare într-un suport elegant se poate vedea vag (cred că este scufundat într-o ceară căci arată ca o piatră gălbuie cu un fir subţire prin

O seară grecească în Thassos

Există mai multe restaurante care oferă o seară grecească într-o anumită zi a săptămânii. Noi am ales Olga's Place pentru că era aproape de noi şi ne-am gândit că ne va fi uşor să ne întoarcem noaptea cu copiii.

Programul include muzică grecească live, dansuri tradiţionale greceşti altfel decât am văzut în Halkidiki (fetele dansează cu pahare, cu lumânări sau batiste în mână), cu spart de farfurii (în final de către toată lumea) şi cel mai spectaculos, dansul grecului, înconjurat de foc şi în timp ce i se sparg farfurii la picioare.

Pachi Beach


Fără a fi în topuri, Pachi este plaja pe care am găsit hidrobiciclete cu topogan pentru copii, ceea ce a fost foarte distractiv pentru ei. Plaja este de nisip, iar intrarea în mare are o scurtă zonă de pietriş după care este doar nisip fin. Pe plajă sunt nişte pini foarte mari, cine ajunge dimineaţă poate prinde locuri sub ei. Restaurantul cu acelaşi nume, chiar de la intrare are mâncare bună. Se află în zona de nord-vest a insulei, aproape de Skala Rachoni.


Makryammos beach

Este plaja de top aflată în incinta resortului de bungalouri cu acelaşi nume. Tocmai din acest motiv fiecare persoană care intră în resort plăteşte la intrare 3 Euro pentru întreaga zi (este cu intrări multiple) dar separat 7 Euro (2 şezlonguri şi o umbrelă). Este singurul loc în care acestea erau legate cu lanţ şi lacăt.

Plaja este nisipoasă, apa se adânceşte uşor, peisajul este frumos. Am avut însă parte de valuri serioase, în condiţiile în care plaja mai din nord  unde ne-am oprit să mâncăm nu avea valuri deloc şi am auzit că fusese la fel şi în zilele anterioare. Aşa o fi ea. Pentru copii a fost însă deosebit de distractiv să sară în ele, sau să le înfrunte cu salteaua sau crocodilul.

Theologos

Satul Theologos

Theologos este un sat cu influenţă turcească aşezat la poalele unui munte foarte arid şi pietros. Se ajunge din Potos, fiind la doar 10km de acesta. Noi am ajuns în Theologos pentru masa de prânz după plaja din Psili Ammos. Este vestit pentru friptura de oaie sau ied iar unele restaurante organizează seri cu muzică şi dansuri greceşti.

Psili Ammos



Este o plajă perfectă din punct de vedere al nisipului şi al apei - adâncime şi culoare. Lipseşte ceva pentru a ne distra? Nu. A fost perfect.

Plaja se află în sudul insulei Thassos într-un golf mărginit de stânci plate pe care te poţi chiar plimba. Ca toate plajele are şi o terasă mărişoară, dar pe care nu am studiat-o în detaliu.




Livadi Beach

Livadi Beach sau Plaja Arhanghelului
Livadi este o plajă din sudul Thassosului, ceva mai la vest de mănăstirea Arhanghelului Mihail. Zona este foarte stâncoasă iar şoseaua principală şerpuieşte pe costa înaltă a muntelui lăsând la vedere panorame foarte frumoase ale mării şi muntelui.

Plaja este mărginită de stânci înalte, pe cea din stânga tronând la înălţime chiar mănăstirea.

Golden Beach - Chrisi Amoudia



Arici de mare
Aseară am ajuns în partea de nord a plajei Golden Beach. Nisip relativ fin cu câteva pietricele, apă limpede, puţin adâncă, copiii s-au învârtit prin apă după peşti până după ora 8.


Am descoperit aici mult temuţii arici de mare! Stâncile de pe lângă pontonul din capătul nordic al plajei au o mulţime de arici de mare prinşi de ele. Sunt chiar drăguţi, păcat că sunt otrăvitori.


Plaja Vathi


Cărarea spre Plaja Vathi
Nu am găsit multe informaţii pe internet despe ea sau cum să ajungem acolo cu excepţia câtorva fotografii care arătau bine. Cum în topul plajelor din Thassos este cotată imediat după Plaja de marmură ne-am străduit să ajungem la ea. Poate fi uşor de vizitat după Plaja de marmură, căci de acolo trebuie continuat drumul forestier, parcă şi mai îngust şi mai pietros dar practicabil, pe lângă un golf în care acostează vapoarele care transportă marmura. 

Următorul golf bine conturat este Vathi. Maşina trebuie lăsată pe drumul forestier şi mai sunt de mers 2 minute pe un drum mai abrupt. Probabil că lipsa oricărei amenajări – deşi în beneficiul plajei – fac ca foarte puţine maşini să se avânte până la ea. Pe multe hărţi nici nu am găsit-o marcată.


Plaja Papalimani

Este o plajă amenajată într-un mic golf din partea de nord a insulei, între Limenas şi Skala Raconi.
Nu apare pe nici o hartă ci pur şi simplu i-am văzut apele verzui din şoseaua principală. Este îngustă dar nisipoasă, apa se adânceşte treptat în mod plăcut, astfel că am putut testa noii ochelari cu tub ahiziţionaţi la prânz. După amiaza o parte din ea se umbreşte.

Cina am luat-o la Taverna Glifoneri câţiva km mai departe (către Skala Raconi) aşezată şi ea într-un mic golf cu plajă şi vegetaţie multă în jur.

Limenas

Este oraşul principal al insulei şi cel în care ajungeţi în Thassos cu ferrybotul de la Keramoti.


Are o stradă pietonală, paralelă cu strada portului, plină de buticuri care vând tot ce-ţi poate trece prin cap. Casele sunt drăguţe, multe din ele fiind bine îngrijite şi ornate cu flori.


Perpendicular pe acesta am găsit o stradă plină de restaurante cu mesele afară unde am şi mâncat de prânz când ne întorceam de la plaja Paradisos.

Portul de ambarcaţiuni merită o plimbare. Sunt o mulţime de vase pescăreşti, iar de pe dig se văd arici de mare prinşi de stânci. Plaja din Limenas este imediat după port. Pare nisipoasă, dar are apa plină de pietre.

Plaja Paradisos

În apă - plaja Paradisos Thassos
Este a 2-a plajă ca renume a Thassosului aflându-se pe coasta estică a insulei, ceva mai la sud de Golden Beach şi Skala Potamia.


Frumuseţea vine de la aşezarea într-un golf destul de mic, înconjurat de dealuri înalte acoperite până jos de păduri de pini. În apropiere se zăreşte insula Kinira.


Apa este verzuie, foarte frumoasă, se adânceşte treptat, nisipul este fin iar accesul relativ uşor - de la şoseaua principală se merge destul de puţin pe drum de pământ.

Potos

Am ajuns în Potos după ce am trecut să vedem Plaja Metalia şi Horoscopul de marmură şi ne-am bălăcit un pic pe Trypiti, pentru a lua masa de seară şi a vedea staţiunea vestită.


De când am intrat în oraşel ne-am proptit într-un ambuteiaj, căci pe ambele părţi ale străzii înguste erau parcate maşini, iar cele mai mari nu aveau loc să treacă pe lângă o alta. A fost un şoc să vedem aşa ceva în Thassos.

Plaja Trypiti

Este plaja pe care ne-am dus în după amiaza în care am văzut Metalia Beach şi Horoscopul. Aflată şi ea în topul celor mai frumoase plaje, mai la urmă, ce-i drept. Se află în apropiere de Limenaria, spre Nord, adică invers decât Metalia.

Nouă nu ni s-a părut prin nimic deosebită. Plaja este din pietriş gri, dureros pentru picioare (în mod ciudat, probabil din cauza greutăţii lor, pe copii nu îi deranja deloc, dar noi abia mergeam pe ele) malul este abrupt, dar ca de pe toate plajele din SV, în zare se vede frumos muntele Athos.

Plaja Metalia şi Horoscopul

Horoscopul de marmură


La numai câţiva km de Limenaria, în vestul insulei Thassos mergând spre sud, se află plaja Metalia. Specific îi este mina de fier dezafectată care o mărgineşte într-o parte şi culoarea închisă a mării. Fundul mării este acoperit de pietre uriaşe, am citit că ar fi arici de mare în zonă, dar cei de pe plajă nu păreau să îşi facă griji.

Din punctul nostru de vedere nu este nici frumoasă nici plăcută, poate doar mai liberă.

De să să-ţi faci vacanţa în Thassos?

Golf pe coasta de nord a insulei
Marble Beach sau Plaja de Marmură a Thassosului

  • Are plaje superbe, foarte diverse, cu nisip sau pietriş din cele mai variate culori. 2 şezlonguri şi o umbrelă costă 7 euro, dar poţi să alegi să stai pe cearceaf, iar după amiaza nu prea mai cer taxa. pe unele plaje nu trebuie decât să comanzi ceva de la barul lor.
A 2-a belvedere de la Skala Marion spre Potos
  • Distanţele sunt foarte mici – şoseaua care înconjoară insula are cam 100 km astfel că în 40 de minute ajungi practic în celele mai îndepărtate destinaţii

Panagia şi fabrica de ulei de măsline

Am trecut prin acest sat, renumit şi el în Thassos, după ce am fost la plajă în Skala Potamia pentru a vedea fabrica de ulei de măsline (se vizitează gratuit între 9 şi 17) şi să mâncăm.

Satul are specific macedonian din câte am citit drept pentru care puii la rotisor atârnau în toate părţile. Era ora prânzului, cam cal pentru o plimbare ma lungă, am făcut însă câteva poze cu centrul.

Skala Potamia şi golful Golden Beach

Skala Potamia văzută de pe şosea




Skala Potamia este considerat unul dintre cele mai frumoase sate cu ieşire la mare din Thassos. Drăguţ ce-i drept noi am trecut grăbiţi prin el pentru a ajunge la plajă, renumită şi ea pentru nisipul extra fin pe care îl are şi peisajul din jur.

Plaja din Skala Potamia



Satul şi plaja din Pefkari

Plaja din Pefkari



Pefkari este un sat în sud vestul insulei Thassos, situat între Limenaria şi Potos.  Am ales această plajă ca să ne bucurăm de apusul soarelui şi pentru că ne-am gândit să abordăm plajele vedetă ale insulei dimineaţa, când sunt mai puţin aglomerate. Această plajă nu se află printre ele.  



Marble Beach Thassos

Marble Beach

O adevărată splendoare a naturii şi a omului deopotrivă, Marble Beach sau Saliara este considerată numărul 1 între plajele din Thassos.

Drumul către ea se desprinde de lângă intrarea spre Makryamos, unde se face dreapta pe drumul neasfaltat, plin de praf de marmură şi lung de începi să-ţi faci griji dacă duce acolo unde credeai. 

Plaja se află la baza unei cariere de marmură încă funcţională (chiar şi sâmbăta se lucra serios) de aici culoarea albă a nisipului - mai fin la mal şi pietros în rest.

Ura!!!! Am ajuns în Thassos!

Drumul spre Thassos
Thassos are marele avantaj de a fi aproape de sudul ţării noastre, ceea ce îl face o locaţie foarte atractivă pentru turiştii români. Noi am plecat de acasă în jurul orei 4 dimineaţa, am prins ferryboat-ul de ora 13, iar la 14 şi un pic eram cazaţi.

Aşadar 9 ore de mers cu maşina pe cei 572 de km, o oră ferryboat (din care 35 de minute sunt efectiv de drum).

Muzeul de Istorie al României şi expoziţia Comorile Chinei

Expozitia temporara Comorile Chinei

Ne-am hotărât să vizităm astăzi expoziţia Comorile Chinei din Muzeul de Istorie al României mai mult de teama de a nu o rata prinşi de vacaţă, plaje şi toate locurile frumoase la care visăm vara asta.


Tudor a devenit repede curios când a auzit de soldaţi, iar pe Maria a convins-o tot el "că aşa ceva nu ai mai văzut şi nici nu vei mai vedea curând".

Mausoleul de la Mărăşeşti

Monumentul de la Marasesti

Am trecut de atâtea ori pe lângă el! Ba unii chiar spun că îl ştiu, deşi nu l-au văzut decât din depărtare. Chiar şi acum am fi trecut în goană dacă nu am fi observat restaurantul de lângă el în timp ce ne gândeam că trebuie să le dăm copiilor o masă caldă de prânz. 


Mausoleul de la Mărăşeşti se află în Vrancea, în oraşul cu acelaşi nume situat între Bacău şi Focşani, mai exact la 23 km de cel din urmă.

Sarcofagul central

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni


Se află pe drumul ce leagă oraşul Roman de Târgu Frumos şi urcă mai departe spre Botoşani. 

Din exterior castelul este o adevărată bijuterie. Construit în stil neogotic, are o multime de decoraţiuni şi turnuri elegant şi frumos armonizate între ele. Toate detaliile mi s-au părut superbe chiar dacă de aproape unele par a fi bine întreţinute.

Conacul Polizu din Maxut


Ca să fim aproape de livada de cireşe din Hodora pe care ne-am dorit atât de mult să o vedem, am ales să stăm boiereşte la Conacul Polizu din satul Maxut, în imediata apropiere a oraşului Hârlău (ieşirea spre Deleni).
Conacul Polizu






Biserica Sfântul Gheorghe Hârlău

Biserica Sfantul Gheorghe Harlau
Construită în 1492, ctitorită chiar de Stefan cel Mare, biserica Sf. Gheorghe din Hârlău are o arhitectură deosebită şi merită o scurtă vizită dacă eşti prin zonă.


Exteriorul este din cărămidă roşie cu nişte elemente decorative de ceramică divers clorată, ca nişte farfurii. Ferestrele sunt frumos decorate. Interiorul este extrem de înnegrit de sutele de mii de lumâări care au fost probabil aprinse atâtea sute de ani.

Aventura noastră la cireşe





Ani la rând mi-am dorit să ajungem la livada de cireşe de la Hodora când cireşele sunt coapte. O mai văzusem astfel în urmă cu 12 ani. Aveam în minte peisaje cu dealuri pierdute în zare, ]n culori din ce ]n ce mai pale, despre care insa nu mai eram sigură dacă le văzusem într-adevăr de la un capăt al livezii, sau le-am visat.



Delfinariul Constanta


Mai bine spus Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, pentru că pe lângă delfinariul pe care îl ştim toţi din copilărie putem vizita expoziţia de păsări exotice, planetariul şi de curând deschisă, o micro deltă. Vara asta găzduiesc o expoziţie de dinozauri robotizaţi.


Luate pe rând,
Expoziţia de păsări exotice are o mulţime de exemplare mari şi colorate (inclusiv uriaşii papagali ara). Sunt toate foarte gălăgioase şi copiii au fost foarte încântaţi de ele.

Mamaia- Balcic- Nisipurile de Aur - Ferma de midii Dalboka - Mamaia

Balcic


Este una dintre cele mai frumoase călătorii de o zi pe care le-am făcut, nu doar prin frumuseţea şi diversitatea locurilor pe care le-am văzut dar şi faptul că printre ele am strecurat baie bună în mare. Ne-a făcut să percepem weekendul ca o vacanţă lungă şi frumoasă. 

Cactuşi din Grădina Botanică din Balcic