Borsa




Pentru mine Borsa este acasa, mai bine spus este locul unde am copilarit. Totusi am sa va povestesc ce puteti vedea cu copiii pe acolo asa cum am facut-o si noi.
Este marginita la sud de Muntii Rodnei cu varful Pietrosu (2303m) si spre nord, Muntii Maramuresului. Astfel Borsa se scurge pret de 15 km printre dealurile de la poalele muntelui.








Din soseaua principala care vine dinspre Moisei catre Pasul Prislop, urca spre Pietrosul nenumarate drumuri care apoi devin carari. Si pe ele daca urcati sunt presarate case mai noi si mai vechi, de te gandesti de multe ori cum or ajunge oamenii aceea acasa? Acelea sunt drumurile care imi sunt cele mai dragi in Borsa. De indata ce te apropii de munte incepi sa gasesti in iulie zmeuris. in august afinele coapte din care copiii se pot infrupta pe saturate.






In prima duminica a lunii august, in fiecare an din 1968 incoace, pe varful Pasului Prislop are loc Hora de la Prislop, unde se aduna ansambluri populare din Suceava, Bistrita si Maramures, judetele care se intalnesc prin acei munti. Nu lipsesc carnatii grasi si deliciosi serviti in piine si toate acele bunatati care doar pe acolo le gasesti.






Complexul turistic Borsa este celebru. Si e frumos pe buna dreptate. Telescaunul va poate duce si mai sus de unde pe un drum usor de tot (Maria avea atunci doi ani si doua luni) duce catre Cascada Cailor, spectaculoasa prin inaltinea de la care cade apa printre stanci. Drumul poate fi urmat la vale pe malul raului pana cand ajungi iar in Complex, drumul la vale fiind mai usor de urmat decat inapoi catre varful telescaunului.



Din Borsa se pot face usor excursii catre Viseu (unde va puteti plimba cu Mocanita), la Sighetul Marmatiei si in apropiere la Cimititul Vesel, pe Valea Izei la toate bisericile de lemn care au fost incluse in mare parte in patrimoniul Unesco si unde gaseti case vechi asa cum numai in povesti vechi ai mai gasi, batrani imbracati in straie traditionale, mai ales duminica pentru biserica, sau cand se intorc de la fan cu furcile si greblele pe umeri.

Noi am fost cu copiii si ne-a placut!





Despre Maramures si de ce sa-l vizitati gasiti aici...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu